Народно Читалище "Светлина - 1861"

гр. Шипка, ул. Боян Чомаков 4 , общ. Казанлък
  • +359 884543040
  • svetlina1861@abv.bg
Данни за предприятието
Информация

Народно Читалище "Светлина - 1861" гр. Шипка е едно от първите в страната, създадено през януари 1861 г. от даскал Христо Караджов. В началото то се помещава в стаята до клепалнята на църквата, а през 1870 г. се премества в новопостроеното класно училище. Само една година по-късно, с постановката „Многострадална Геновева“, се дава начало на изключително плодородна театрална дейност. Залата на класното училище скоро се оказва малка за активната творческа дейност и богатия театрален репертоар на самодейците от Читалище Светлина. Те започват да мечтаят за нова сграда, която да може да посрещне всички творчески нужди. Средствата за строежа на сградата се набират с години чрез доброволни пожертвования в пари, розово масло и др., а в построяването участват на доброволни начала шипченски строители и цялото население.

Новата сграда, завършена през 1934 г., е умалено копие на Народния театър, с невероятна акустика в концертната зала, и нейната сцена осигурява през годините изява на множество театрални постановки и кино прожекции. През 80-те години на 20 век се предприемат мерки за разширение на сградата и модернизация на сцената, но за съжаление през 1989 г. ремонтът е замразен и читалището се премества отново в сградата на класното училище, където се помещава и до днес.

По настоящем, НЧ „Светлина – 1861“ поддържа богата дейност и се старае да пази и предава на бъдещите поколения българските традиции и обичаи. Развиват се успешно краеведски клуб, киноклуб, танцов състав за народни танци, вокална група и детска театрална трупа. Читалището е основен организатор на образователната игра "Да открием богатство" (носител на Регионален грант Виваком 2016), както и на агенция "Млад детектив", която развива съвместно с Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Стара Загора и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" гр. Шипка. В сградата на читалището се помещават библиотека, с над 31 000 тома книги и старопечатни издания, както и Художествена галерия „Христо Песев“, с творби на известни шипченски скулптори и художници.

Една от основните дейности на НЧ „Светлина – 1861“ гр. Шипка през последните години е също и развитието на етнографски комплекс „Чирпанлиева къща“, където се провеждат различни занаятчийски работилници, изложби, беседи, възстановки на традиционни обичаи и фестивала Шипка Фест – Дни на изкуствата и занаятите, който се организира всяка година през месец май. Чирпанлиевата къща притежава богата етнографска сбирка и е паметник на културата от местно значение от 1979 г. През 2018 г. Читалището беше отличено с награда за най-добър бизнес план за социално предприятие на Българския център за нестопанско право и спечели проект към Национален фонд култура за превръщане на Чирпанлиевата къща в средище на културния туризъм в град Шипка.

Условия за доставка

Условия за доставка на продукти:

Поръчки се потвърждават по имейл или телефон в рамките на един работен ден. Срокът за изпълнение на поръчката е 3 работни дни. Поръчки направени в петък след 12:00 ч. ще бъдат обработвани в понеделник.

Цената на доставката не е включена в поръчката и ще бъде начислена допълнително според тарифите на куриерската фирма избрана от клиента, в зависимост от теглото и обема на поръчката. При обработване на поръчката ще се свържем с Вас на посочения телефон, за да Ви информираме за стойността на доставката.  

Моля, посочете в полето за бележки името или адреса на офиса на куриерска фирма, където желаете да получите избраните от Вас продукти.

 

Условия за доставка на услуги:

Услугите, които НЧ "Светлина - 1861" гр. Шипка предлага, се извършват само на територията на гр. Шипка и околностите.

При заявка на услуга, Вие заплащате индивидуален или групов билет-резервация, който ще Ви бъде изпратен по имейл, и който трябва да представите в деня на събитието. Датата и часа на заявената услуга се уточняват с Вас по телефон или имейл, според работното време на предприятието и вашите предпочитания.

Можете да заплатите услугата предварително по банков път или на място в сградата на НЧ "Светлина - 1861" гр. Шипка в деня на самото събитие.

Резервация - минимум 1 седмица предварително.

За въпроси относно нашите продукти и услуги или условията за доставка, моля свържете се с нас.

Условия за плащане

НЧ "Светлина - 1861" гр. Шипка приема плащания чрез банков превод, наложен платеж (с куриерски фирми Спиди и Еконт) и на място в сградата на читалището (ул. Боян Чомаков 4, гр. Шипка).

Благодарим, че пазарувате от нас и подкрепяте каузите ни!

Видео
Продукти на предприятието
100 години назад с фотографиите на Антип Обущаров
Със закупуването на албума подкрепяте цялостната читалищна…
70.00lv.
Тирбушон
Тирбушон направен от дърво и метал. Лесен за използване.
18.00lv.
Свещник
Техническо описание на продукта... Бял орех. Изработен от…
23.00lv.
Дървена паничка със столче
Изработена от слива от майстор Ив. Косеков от гр. Шипка.…
43.00lv.
Дървена паничка
Дървена паничка от орех с равно дъно и извит навън устиен…
22.00lv.
Детски терлички от вълна
Детски терлички, ръчно изплетени от шипченската майсторка…
10.00lv.
Плетена шапка
Шапка ръчно изплетена от шипченската майсторка Татяна…
20.00lv.
Бастун от бъз
Естествен бастун от бъзово дърво изработен от шипченския…
25.00lv.
Огниво
Огниво изработено от майстор ковач Стефан Чаков.…
55.00lv.