5 идеи за чудни коледни подаръци в подкрепа на благородни дела

Вт., 12/03/2019 - 10:46

Да направиш подарък е едно от най-прекрасните преживявания. По-хубаво дори от това да получаваш подаръци. Виждаш радостта в очите на любимия човек и знаеш, че лично ти си отговорен за прилива ѝ. Но има и нещо още по-добро. Да зарадваш някого с подарък, парите за който отиват за смислена и хубава кауза.

Предлагаме ти селекция от 5 чудни идеи за подаръци за Коледа от онлайн платформата за продукти с кауза darpazar.bg. Платформата предлага изделия и услуги на социални предприятия, в подкрепа на различни каузи: опазване на природата, подкрепа на хора в риск – като бежанци, деца в неравностойно положение или възрастни хора в отдалечени селища, опазване на културни традиции и др.

1. Природа в кутия на Българска Фондация Биооразнообразие

Има такива зимни вечери, когато ти се иска само да се завиеш с топло одеяло, а в ръцете ти да дими чаша ароматен планински чай. За тях е Сладката Коледна кутия с родопски чай (75 г), домашен мармалад от шипки, брани в Стара Планина и Плана, и бурканче превъзходен акациев мед с ядки (100 мл). А специално за коледните угощения е Солената Коледна кутия с българска гурме сол от Атанасовското езеро край Бургас. Кутията съдържа три бурканчета от по 100 г: натурална сол „fleur de sel“/“цвете на солта“ и два вида сол с подправки за месо и за риба.

Кутиите са на Българска Фондация Биоразнообразие и чрез тях подкрепяте опазването на защитени територии и видове, както и малки фермери или семейни фирми, които произвеждат гурме продукти от подобни места или в хармония с природата.

2. Книга "Пътуващи приказки" на Социални работилници КаритАрт

15 приказки от цял свят, написани и илюстрирани от деца бежанци в България, събрани в една книжка. Авторите са деца, принудени да напуснат домовете си в търсене на по-спокоен и безопасен живот. Оригиналният текст на всяка история има превод на български и английски, и оригиналната детска илюстрация. Книжката е особено интересна за малките читатели с частта, в която те могат сами да довършат рисунките.

Книгата „Пътуващи приказки“ е инициатива на Социална работилница КартАрт към Сдружение Каритас-София, които всеки ден общуват с тези малки „странстващи“ поети и разказвачи. Средствата подпомагат семейства в неравностойно положение, търсещи международна закрила в България.

3. Подаръчен комплект „Африканката“ на Операция Плюшено мече

3 подаръка в един! Тефтер-органайзер за новата година, керамична чаша и платнена торбичка, илюстрирани с „Африканката“ – картина от първата самостоятелна изложба на прекрасната 18 годишна художничка Дани от Варна, един от Скритите таланти на България. 

Освен Дани с покупката на този уникален подарък подавате ръка и на Фондация „Операция Плюшено мече“, която помага на талантливи младежи в неравностойно положение да учат, да работят и да развиват творческия си потенциал.

4. Вълнени терлици и чорапи на Резиденция Баба

Едно много топло и мило предложение за подарък през зимата – любимите плетени бабини терлици и чорапи! 
Плетивата, които предлагаме от бабино име, са вълнени, идват отдалече и са изплетени от възрастни жени от села, част от „Резиденция Баба“. Носят със себе си уют и близост, пренасят традиции и топлят не само крака, но и сърца.

„Резиденция Баба“ е инициатива на Сдружение „Фабрика за идеи“ и свързва младежи от градове с възрастни хора в села из цяла България. Средствата от тях носят финансова подкрепа за жените, които ги правят и дават възможност Резиденцията да продължи да се случва.

5. Лавандулова кукла на Инициатива за социално израстване

Ръчно правената кукла „Лилавата принцеса“ е усмихната, с телце от български цвят лавандула, фина и оригинална! И… носеща символа на любовта и силата на нейните създатели – жени от рискови социални групи. Това е един чудесен подарък, който може да бъде както много личен, така и дар за дома или офиса, или за по-далечни места, в които да пренесете нежния мирис на българските билки.

Фондация Инициатива за социално израстване подпомага уязвими групи жени (с увреждания, бежанки, жетви на насилие и трафик) да придобият повече увереност в своите възможности, като им осигурява среда да се събират, да се учат и да творят бутикови билкови артикули – свещи, кукли, ароматни торбички. Продажбите на продуктите осигуряват заплащането им.